ФФФ Караван

Проекција на филм проследен со дискусија од областа на филм-философијата во присуство на еден од гостите од Главната програма во Скопје со цел децентрализација на културата од главниот град и пренесување на дел од атмосферата на Фестивалот низ неколку градови на Република Македонија во соработка со локалните партнери и ко-организатори на Караванот.

 

Штип24.04

Проекција на победничките филмови на 8. Филозофски Филмски Фестивал за студентите од Филмската академија при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип

Во соработка со Филмската академија при УГД Штип 

 

Свети Николе 26.04

ОГРАДА ПРОТИВ ЗАЈАЦИ (Rabbit-Proof Fence, 2002)

реж. Филип Нојс / Philippe Noyce (AU), 93

Излагање на тема Светот – карантин за лепрозните – акад. Ферид Мухиќ

Во соработка со Меѓународниот славјански универзитет „Г.Р. Державин“

 

Прилеп 02.04

БРАЌА (Brothers / Brødre, 2015), реж. Осло Холм / Aslaug Holm (NO), 110

Излагање на тема Филозофија на детството или кон онтолошкиот јазик

на детската игра – д-р Бошко Караџов

Во соработка со филозофскиот портал „Акиндин“

 

Битола 03.04

СМРТ ВО ВЕНЕЦИЈА (Death in Venice / Morte a Venezia, 1971)

реж. Лукино Висконти / Luchino Visconti (IT/FR), 130’

Излагање на тема Смрт во Венеција’ – од Ман до Висконти

проф. д-р Александар Прокопиев

Во соработка со Дебатниот клуб „Контра Кадар“ – Битола

 

Охрид 04.04

Проекција на победничките филмови на 8. Филозофски Филмски Фестивал

за студентите од Институтот за филм – Филмска академија Охрид

Во соработка со Институтот за филм – Филмска академија Охрид