Работилница за филозофија и филм со проф. Сидовски (19-22 април)

Работилница за филозофија и филм со проф. Сидовски (19-22 април)

Тадиционално, во Едукативната програма на Филозофскиот Филмски Фестивал Ве покануваме на интерактивна работилница за филозофија и филм, и оваа година со нашиот драг професор Стефан Сидовски, македонскиот „мајстор на аматерискиот филм“. Работилницата ќе се одржи од 19-22 април, а се што треба да направите за да се пријавите е да ја пополните кусата пријава на следниов линк: Пријава за Работилница со професорот Стефан Сидовски. Доколку имате дополнителни прашања, слободно контактирајте го тимот на ФФФ на contact@philosophicalfilmfestival.mk….

Read More

ФФФ на Конференцијата за филм-филозофија во Шведска

ФФФ на Конференцијата за филм-филозофија во Шведска

На наше огромно задоволство, Филозофскиот Филмски Фестивал беше присутен на годинешната светска конференција за филм-филозофија на Универзитетот во Гетеборг, Шведска (3-5 јули 2018). На конференцијата учествуваа повеќе од 100 професори, истражувачи и докторанди, дел од областа на филозофијата и хуманистичките науки, дел од областа на филмските студии. Со шест keynote излагања (Catherine Wheatley, King’s College London; Eugenie Brinkema, MIT; Aparna Sharma, UCLA; Maja Borg, режисер од Шведска, Emma Wilson, University of Cambridge и Kriss Ravetto…

Read More

Гостување на режисерите на победничките филмови – 9ти и 13ти мај 2018

Гостување на режисерите на победничките филмови – 9ти и 13ти мај 2018

Традиционално, во месец мај, Филозофскиот Филмски Фестивал организира две Специјални проекции – репризно прикажување на победничките филмови на Фестивалот во присуство на режисерите. Љубителите на филм-философијата ќе имаат ретка можност за средба со добитниците на наградата „Златен був“ во конкуренција на долгометражни филмови од жирито и од публиката. Во среда (9. мај) со нас ќе биде унгарскиот режисер Роланд Враник, додека во недела (13. мај) ќе се дружиме со романскиот режисер Теди Некула. Проекциите се…

Read More

Доделени „Златните бувови“ за 2018

Доделени „Златните бувови“ за 2018

  ГРАЃАНИНОТ / 𝐓𝐇𝐄 𝐂𝐈𝐓𝐈𝐙𝐄𝐍 на Роланд Враник (Roland Vranik) – Најдобар долгометражен филм според жирито Вилсон е Африканец кој живее во Будимпешта. Дошол во Унгарија како политички бегалец и сака да стане унгарски државјанин, но неколку пати по ред не успева во тоа. ГРАЃАНИНОТ го отвора прашањето за местото и статусот на поединецот – граѓанин во една земја (матична или туѓа) или во светот воопшто. Што значи да се биде граѓанин денес? Филмот на суптилен…

Read More

Интервју со Дејвид М. Ларсон

Интервју со Дејвид М. Ларсон

ШТО АКО СВЕТОТ БЕШЕ ПРОЅИРЕН? Интервју со Дејвид М. Ларсон, специјалист за Филозофија за деца од Данска ФИЛОЗОФСКОТО ДРУШТВО НА МАКЕДОНИЈА ВО РАМКИТЕ НА ЕДУКАТИВНАТА ПРОГРАМА НА 8. ФИЛОЗОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ (ФФФ), ЗА ПРВ ПАТ КАЈ НАС ОТВОРА ПРОЗОРЕЦ КОН ОБЛАСТА ФИЛОЗОФИЈА ЗА ДЕЦА. ФИЛОЗОФИЈАТА ЗА ДЕЦА Е ДИСЦИПЛИНА КОЈАШТО ВО СВЕТСКИ РАМКИ ЗАБРЗАНО СЕ РАЗВИВА ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ (ВО ГОЛЕМА МЕРА ПОД ПОКРОВИТЕЛСТВО НА УНЕСКО) И Е ОТЕЛОТВОРУВАЊЕ НА НАПОРИТЕ ЗА РАЗВОЈ НА КРИТИЧКОТО И…

Read More

Фил(м)ософија за деца – прв пат во Македонија

Фил(м)ософија за деца – прв пат во Македонија

ФФФ 2018: Едукативна програма – ФИЛ(М)ОСОФИЈА ЗА ДЕЦА 11-15 април 2018 Прв дел: ФИЛОЗОФИЈА ЗА ДЕЦА Програма: “WHAT IF THE WORLD WAS TRANSPARENT? – A SIMPLE GUIDE FOR SPREADING PHILOSOPHICAL WONDER IN THE CLASSROOM”   11 април (среда), 13.00 ч. Свечена сала, Филозофски факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје  Вовед: Филозофијата за деца и искуството од нејзиното воведување во Данска  Теоретско, воведно предавање во дисциплината филозофија за деца, нејзиното значење во светски рамки и споделување…

Read More

Short films in competition on PFF 2018

Short films in competition on PFF 2018

𝐀𝐁𝐑𝐀𝐗𝐀𝐒 by Lior Nadjar 𝐀𝐅𝐓𝐄𝐑 by Hanna Jalali 𝐁𝐀𝐊𝐘𝐓 by Meerim Dogdurbekova 𝐁𝐄𝐅𝐎𝐑𝐄 by Michał Biegański 𝐄𝐕𝐄𝐑𝐘𝐓𝐇𝐈𝐍𝐆’𝐒 𝐎𝐊 by Sebastião Salgado & Pedro Patrocínio 𝐄𝐗𝐏𝐋𝐎𝐒𝐈𝐎𝐍𝐒 𝐈𝐍 𝐓𝐇𝐄 𝐇𝐄𝐀𝐑𝐓 by Yenni Lee 𝐆𝐎𝐃 𝐇𝐀𝐓𝐄𝐒 𝐅𝐈𝐍𝐋𝐀𝐍𝐃 by Johan Karrento 𝐅𝐈𝐅𝐎 by Sacha Ferbus & Jeremy Puffet 𝟗𝟎𝟐𝟑 by Sotiris Petridis & Tania Nanavraki 𝐆𝐀𝐋𝐀𝐓𝐄𝐀 by Cam Thys 𝐌𝐎𝐃𝐄𝐑𝐍𝐄 𝐊𝐔𝐍𝐒𝐓 by Marko Šantić 𝐌𝐔𝐌, 𝐈’𝐌 𝐁𝐀𝐂𝐊 by Dimitris Katsimiris 𝐍𝐎𝐖𝐍𝐄𝐒𝐒 by Kristiina Tang 𝐏 by Marcus Hanisch 𝐑𝐄𝐅𝐋𝐄𝐂𝐓𝐈𝐎𝐍…

Read More

Official Selection of Feature Films announced!

Official Selection of Feature Films announced!

We are proud to announce you the Official Selection of Feature Films of the 8. Philosophical Film Festival: 6 films from 6 different corners of the world (Hungary, Ukraine, Iran, Romania, Germany/Kosovo and Brazil) which will be presented for the first time to the Macedonian audience in the Cinematheque of Macedonia this April and will compete for the “Golden Owl” award from the jury and the audience. THE CITIZEN, a Hungarian film by director Roland…

Read More

Работилница за млади со професорот Стефан Сидовски

Работилница за млади со професорот Стефан Сидовски

Вториот сегмент од Едукативната програма на 8. ФФФ e Работилницаta за млади која ќе се одржи во месец март. Доколку имаш 18-25 години, ја сакаш филозофијата и нејзините големи прашања и загатки, а исто така си и филмофил и сакаш да мислиш во слики, професорот СТЕФАН СИДОВСКИ, омилениот професор на бројни генерации Корчагинци, универзитетски професор, „Мајстор на аматерскиот филм“ (со снимени преку 100 независни филмови) и единствениот човек во Македонија којшто, во времето кога никој…

Read More

Средношколска видео лектира

Средношколска видео лектира

СРЕДНОШКОЛСКА ВИДЕО ЛЕКТИРА Стручен соработник: проф. д-р Ана Димишковска Проекција на средношколска видео лектира „Човекот кој го застрела Либерти Валанс“ (The Man Who Shot Liberty Valance, 1964) на Џон Форд на 15-ти февруари 2018 год. во Кино Фросина, МКЦ и Конкурс за најдобар средношколски филмософски есеј* на тема: „Либерти Валанс: Правото на силата или силата на правото?“                                    …

Read More
1 2